Това съобщи областният управител на Бургас Вълчо Чолаков, след приключила проверка с участието на експерти от администрацията, предаде БТА.

В рамките на два месеца са инспектирани повече от 18 800 адресни регистрации на територията на всички общини в Бургаска област. По постоянен адрес броят на дерегистрираните лица е минимален в сравнение с тези по настоящ - двама души, съответно в общините Сунгурларе и Камено.

Заличените в избирателните списъци по настоящ адрес в община Несебър са 41, по 16 в Карнобат и Малко Търново, 12 в Средец, 9 в Поморие и по един в общините Айтос, Камено, Сунгурларе и Приморско.

Дерегистрираните лица запазват правото си на глас, но по предходна регистрация, а не в съответното населено място, от чийто списъци са били заличени след констатирани нарушения, информира Чолаков.

Сред основните нарушения, които са установили длъжностните лица, са липса на съгласие от страна на собствениците на имоти, на чиито адреси са направени адресните регистрации, както и липса на документи за собственост при други лица, които не са в родствена връзка с регистрираните, каквото е изискването по Закона за гражданската регистрация.

Настоящите проверки трябва да ограничат лошите практики свързани с регистрацията на адрес в друго населено място, които наблюдаваме основно преди избори.

Въпреки че Областната администрация за първи път извършва такава инспекция, наредил съм тя да стане постоянна, а не само в месеците преди предстоящ вот, каза Чолаков.