В археологическия музей ще гостуват изложбите "Преславското златно съкровище", "Златната конска амуниция от Шумен" и "Златото на северните траки".

В музейните зали могат да бъдат видени бургаските артефакти, които бяха част от голямата изложба в Лувъра - "Епопея на тракийските царе: археологически находки от България".

В етнографския музей ще бъде показана изложба "Мъжкият свят от началото на 20 век". Изложбата ще представи градския мъж с неговите ежедневни навици, облекло, аксесоари и комуникативна среда - в бръснарницата, кафенето или кръчмата, шивашкия салон, фотото и др.

Изложбата "Просфора. Хляб и литургия" на Националния етнографски музей към БАН ще бъде подредена в иконната зала на Историческия музей, където посетителят ще научи за християнската традиция по времето на Възрожденска България.

На 6 септември безплатно ще може да бъде посетена и изложбата "Съкровища от старите ракли" в културен център "Морско казино". В нея ще бъде представено българското ювелирно изкуство в годините на Възраждането и накитите, като значим аксесоар в най-важните житейски етапи на обществото от 18-ти до 20-ти век.