Това каза днес на брифинг пред журналисти председателят на Апелативния съд в морския град Деница Вълкова.

Вече има споразумение между ВСС и ЧСИ по този въпрос. Вълкова припомни, че за цялата страна тези несъбрани суми са около 162 милиона лева.

Пред медиите тя обяви и своите заместници. Вълкова каза, че запазва досегашния състав. Нейни заместници са Георги Кошничаров, който ще продължи да отговаря за наказателните дела, Златина Йорданова - за гражданските и Емилия Нашева - за делата в търговското отделение.

Председателят на Апелативния съд обяви и новосъздадения регистър, по който ще се дава информация занапред. Той ще отчита съдилищата от района, които са осъдени по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди. Ще се води и статистика за обезщетяване на гражданите за бавно правосъдие.

Деница Вълкова засегна и темата със заплатите на магистратите. Тя заяви, че комуникира със съдиите и в окръжните съдилища и на общи събрания ще иска да се обсъди дали ВСС за увеличение на възнагражденията нарушава или изпълнява закона. Според нея в момента се водят разговори между изпълнителната и съдебната власт и невинаги адекватно се отразява това индексиране на заплатите. То се представя като едно несправедливо увеличение, без да се държи сметка, че това е формула в закона.

Увеличението по тази формула не е заложено само в решението на Висшия съдебен съвет, допълни Вълкова.

Тя каза още, че това решение прилага закона, който определя формулата. А тя е заложена на базата на обективни данни на средна бюджетна заплата, за която има официални статистически данни. Този закон, според председателят на Апелативния съд - Бургас, е спрял да се прилага от юни 2012 година.