По този проект местните власти на Бургас и Тояма си партнират с Рига, Лайпциг и Векшьо. Идването им в Бургас е свързано с три акцента - съвременно градско устройство, обществен транспорт и социални програми. В рамките на три дни те ще се запознаят с осъществените проекти в Бургас.

"Посещението ни е свързано с добрите практики и великолепните проекти, които се случват в Бургас. Искаме да обменим опит и мнения. Имаме общи проблеми, като един от тях е застаряващото население. Надявам се разговорите ни по темата да бъдат ползотворни. Сигурен съм, че Бургас има какво да сподели и съм впечатлен е размаха, с който се осъществяват програмите тук", каза Юн Накамура, зам.-кмет на град Тояма, цитиран от burgasnews.com.

От страна на Община Бургас присъстваха кметът Димитър Николов, зам.-кметовете Атанаска Николова и Лорис Мануелян, председателят на Общински съвет - Бургас Костантин Луков, както и зам.-председателят на ОбС Георги Дражев.

"Имаме амбицията да отворим Бургас все повече към морето, както това е станало в Тояма. Зоните за обществен достъп са важни за нас. През тези три дни е важно обменим добрите си практики и градовете ни да имат едно дълго и плодотворно сътрудничество", заяви от своя страна кметът Николов.

Двете страни си размениха и редица подаръци, като японската делегация покани бургаските представилите на посещение в Тояма.