Автогарата е основен компонент от реализацията на проект „Интегриран градски транспорт на Бургас”, финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007 – 2013г., предаде БНР.

Обектът включва сградата и прилежащата й територия, включително паркинг, сектори за пристигане и заминаване на автобуси, обслужващи улични платна; автобусна спирка, светофарни уредби и съпътстваща инфраструктура.

Новоизградената автогара и прилежаща й територия са ключов елемент от въвеждането на Бързата автобусна линия, осигуряващ връзката на обществения транспорт с централното градско ядро, както и транспортно – комуникационната връзка между Бързата автобусна линия и линиите, обслужващи отдалечените градски квартали.

Реконструкцията на обекта е част и от общата концепция за обновяване на контактната зона при ж.п. гара – Бургас и Пристанище – Бургас, с цел осигуряване на по-добра достъпност и обвързаност между различните видове транспорт – автобусен, железопътен, морски.

Самата сграда е на две нива, с разгъната застроена площ от 997 м2. В нея има чакалня, зона за обществено обслужване, офис – диспечер, багажно, информация, павилион за вестници, офис, санитарни помещения, каси за продажба на билети, туристически информационен център. Те са разположени на първо ниво. На второ ниво са: помещение за майки с деца, служебни офиси, офис – шофьори, офис – инспектори, санитарни помещения, кафе и склад към него.

Предвид функциите на терминала, в прилежащата територия са обособени 6 сектора за заминаващи автобуси, паркинг и озеленяване с обща застроена площ 3260 м2. В обслужващата улица е изградена спирка, състояща се от две платформи и заслони за пътници с общо РЗП от 205 м2.

Комплексните услуги, които ще се предоставят в автогарата, нейната поддръжка и стопанисване могат да бъдат осъществявани от създадените към община Бургас специализирани звена Общинско предприятие „Транспорт” и Общинско предприятие „Туризъм”. От предложението става ясно, че по-голяма част от автогарата ще се стопанисва от ОП "Транспорт". ОП "Туризъм" ще стопанисва туристическия информационен център, помещението за майки с деца и кафето със склада към него.

След приключване на строителството и въвеждане в експлоатация, сградата ще бъде нанесена с отделен идентификационен номер в кадастралната карта.