Терористичният акт беше извършен на 18 юли 2012 година и все още няма обвиняеми. 

Шефът на Националната следствена служба Евгени Диков съобщи пред журналисти, че предстоят последни действия по разследването - чакат се поръчки от чужбина, предаде "Правен свят".

Става дума за предявяване на разследването на израелски граждани и всичко зависи от комуникацията с тях и адвокатите им, Диков.

Според него обвиняемите лица ще бъдат двама-трима.

На въпрос защо страната ни не може така бързо да разкрива и установява извършителите на тези тежки престъпления, както направиха френските и белгийските власти в последните седмици след атентата в Париж, Диков отговори:

"Не съм убеден, че е точно така. Миналата година на посещение в България бе белгийският главен прокурор. Тогава споменаха това, което става сега – мюсюлмани с белгийски паспорти отиват да воюват на страната на Сирия. Знаели са още преди година и половина, но не са взели достатъчно мерки. Да се надяваме, че при нас няма да стане така. Може и нашите колеги да успеят да се справят."

Шефът на следствието посочи, че по закон разследванията на престъпленията тероризъм са възложени на следователите от специализираната прокуратура, които са общо девет души. Той уточни, че следователите от НСлС могат да помагат, още повече, че сред тях има и военни специалисти, които минали през обучение в САЩ. Диков разказа, че в продължение на две седмици са взривявали всеки ден по един автомобил и после са били обучавани в търсене на улики и тяхното изследване.