Апелативният съд не потвърди наложената мярка от Бургаския окръжен съд за неотклонение - парична гаранция в размер на 5000 лева на полския гражданин.

Така само 4 дни продължи свободата на Маевски.

Полският гражданин ще бъде настанен в апартамент на негов познат в Бургас до започването на съдебния процес, уточниха от съда.

Решението е окончателно.

"Нямам нищо общо с тероризма, не съм престъпник и през живота си не съм имал съдебни процеси. Целият този въпрос е едно голямо недоразумение, защото не съм говорил, че в самолета има бомба. С моя колега разговаряхме за инцидента с руския самолет, в който е имало бомба под седалката. В този контекст аз казах, че в нашия самолет, който лети също към Египет, сигурно няма бомба. Стюардът обаче най-вероятно е възприел това по друг начин и оттук стана целия голям проблем", заяви в съда Маевски, цитиран от "24 часа".

Прокуратурата обаче поиска постоянна мярка "задържане под стража" за Маeвски.
Според държавното обвинение по делото има събрани доказателства, според които Маевски е заявил на длъжностно лице, че в самолета има бомба.

Служебният защитник на поляка адвокат Димчо Тодоров заяви, че на Маевски не е издадена забрана да напуска страната, но въпреки това той се явява чинно за всички следствени действия, за които е бил викан досега. Това показвало, че полякът нямал намерение да се укрие, а да продължи да съдейства на разследването.

Войчех Маевски е обвинен по чл. 341 А ал.2 буква Б, който предвижда от 3 до 15 години лишаване от свобода. Той е привлечен като обвиняем за това, че на 19 ноември е застрашил сигурността на самолет, осъществяващ полет от Варшава, Полша, до курортния град Хургада в Египет, чрез съобщаване на лъжлива информация, за това, че на борда на самолета има взривно устройство.
Това доведе до принудителното приземяване на самолета и евакуация на екипажа и пътниците на летище Бургас.