Той посочи, че са приключени 13 досъдебни производства, внесени в съда са 7 , 6 – обвинителни акта и 1 споразумение.

"Предадени на съд са 7 лица. Няма върнати и оправдани лица, осъдени са 9 лица",  обясни прокурор Петров, цитиран от "Фокус".

Общо наблюдаваните дела за корупционни престъпления през първите 9 месеца от 2015 г. са 288, от които тези за подкуп са 30 на брой, за длъжностни престъпления – 33.

"На лице е общо увеличение на наблюдаваните дела за корупция за Апелативен окръг  - Бургас с над 25 % спрямо същия период от миналата година", каза говорителят на Апелативната прокуратура Йовита Григорова, цитирана от Топновини.бг.

Новообразуваните дела за корупционни престъпления през тази година са 77. При тях също се наблюдава увеличение спрямо 2014 г., когато са били 41 на брой.

Сред корумпираните имена има такива на полицаи, бивши кметове, бивш областен управител, служители от НАП, сочат от

В съдебна фаза е делото срещу бившия кмет на Царево Петко Аранаудов за продажба на недвижим имот, общинска собственост. Бившият кмет на Сунгурларе пък разпоредил неправомерно харчене на бюджетни средства, без разрешение на ОбС и също ще отговаря пред съда.

С тригодишна условна присъда, с изпитателен срок от 5 г., е касиерка от следствието в Пловдив за присвояване на средства. Тъй като съдебният състав там е направил отвод, делото се е гледало в Бургас.

Директорката на селскостопанската гимназия в Карнобат също е дадена на съд заради неправомерно проведена обществена поръчка.

Съдят и прокуриста на Бургаски корабостроителници за променена наемна цена, служителка на МБАЛ-Бургас за неизгодна сделка, ревизор на НАП.

Има и дело срещу бивш областен управител, но прокурор Петров не пожела да конкретизира име и мотиви, тъй като се води досъдебно производство.

Сред осъдените и досъдебните производства има доста за подкупи от служители на реда. Полицай от ОДМВР-Бургас поискал подкуп за 300 лв. и ще се яви на съд. Катаджия от Дългопол е с три дела - за имотна облага, измама на лица и документни престъпления. Осъден е и надзирател от Бургаския затвор. Той поискал подкуп да внесе забранена вещ в затвора. Затова отива зад решетките за година и ще плати глоба от 1 000 лв.

Делото за строежа върху дюните в Несебър, придобило популярност като "Дюнигейт" не е приключено. Това каза пред медии апелативният прокурор Любомир Петров.

В отговор на журналистически въпрос не се ли използва Прокуратурата за политически поръчки, той изказа категорично мнение, че кметът и главният архитект на Несебър са оневинени изцяло, тъй като "не се събраха достатъчно доказателства за извършени от тях престъпления".

В същото време тече разследване срещу служител на РИОСВ за издаденото разрешение за строителство. Делото обаче е отделено от това срещу приключеното срещу кмета и главния архитект.

Дали няма да се окаже, че единственият виновен е служителят на РИОСВ, предстои да стане ясно от решението по делото. Очаква се то да приключи догодина.