Вносната стока е предпочитана заради ниската цена. За разлика от океанските риби, черноморските са в пъти по-скъпи.

Дори и рибарите ще сложат тази година на празничната трапеза океански улов, купен от магазина. Причината е, че тази есен морето не даде берекет, съобщава "Стандарт".

Рибните борси предлагат изобилие от морска храна, но навсякъде висят табели "замразена".

"Прясна риба няма, проверете утре, но по-рано. Ако донесат, свършва бързо", дежурно отговарят търговците.

"Тази година положението е трагично. Със седмици не излиза нищо. И друг път е имало лоши години, но като тази не е било. По цели дни мръзнем в морето, а накрая в мрежите - само две рибки, понякога са тотално празни", жалват се рибарите.

Според тях рибата в Черно море намалява с всяка изминала година. Случи ли се студена есен като тази, то положението става трагично.

"За никого не е тайна, че рибата в морето намалява от година на година все повече. Но сега има и друга причина. Водата е студена, морето - бурно и рибата бяга навътре. Не излиза към брега, затова и мрежите са празни", обясняват морските вълци.

Седмица преди Никулден прясната риба по Черноморието е най-дефицитната стока, а появи ли се на пазара, цената й е непосилна за джоба на повечето хора.

"Море гази, жаден ходи. Това е положението. Живеем на море, а ядем замразена скумрия, внесена от другия край на света", ядосват се търговци и клиенти.

В дните преди Никулден магазините в Бургас предлагат основно замразена риба, а прясната е само сладководна - шаран, таранка и толстолоб. Килограм шаран върви в момента по 5-6 лева, а ако е без люспи - с левче нагоре. Другата най-купувана риба е скумрията заради ниската цена от 5 лв. за кило. На новата борса "Фишланд" може да се намери дори и за 3.50 лв.

Приблизително толкова струва и виетнамският пангасиус, също предпочитан заради ниската цена. Вкусната австралийска риба барамунди, която се отглежда в акваферма в Бургас, може да се намери на борса "Фишланд" за 13 лв., а замразеният сафрид там тръгва от 3.50 за килограм. Появи ли се пресен, цената му скача точно двойно.

Познавачите пък предпочитат малко познатата риба саварин, която се продава за 7 лв. килото, или деликатесната сьомга, чиято цена тръгва от 9 лв. и стига до 28 лв. за килограм в зависимост дали е рагу, филе или цяла риба.

На даляните в Созопол и Несебър може да се намери, макар и рядко, пресен чернокоп за 12 лв. и попчета за 6 лв.

"Преди седмица имахме пресен паламуд на цена 15 лв. за кило. Два пъти доставиха и лефер, цената му стигна рекордните 25 лв. за килограм", похвали се търговец от рибната борса.