Екипът на проф. Тодор Захариев, в който участват д-р Борислав Денчев, д-р Галин Желев и д-р Тодор Драганов, отстрани тумор с много рядка локализация, голям размер – диаметър 20 см и маса около 1,5 кг, съобщиха от пресцентъра на болницата.

Сложността на операцията се заключава във факта, че към тумора са сраснали съдовете, хранещи крайника. При случайно нараняване на съдовете, изходът за пациента би бил фатален.

Ние първо намираме всички съдове, осигуряваме контрол, за да няма кървене и след това работим по премахване на тумора“, обясниха съдовите хирурзи от оперативния екип.

Те са отстранили изцяло туморната маса, но пациентът е в тежко общо състояние. Предстои да се изясни дали това е сарком, както смята оперативният екип. Туморът е нараствал продължително време, но близките са потърсили помощ в доста късен етап. 

Семейството е довело възрастния пациент след спонтанно кървене на тумора. Мъжът веднага е приет в отделението по съдова хирургия, след което се предприема операцията.

Специалистите от отделението по Съдова хирургия в МБАЛ „Дева Мария“ съветват още при първи симптоми на болка и подутина на засегнатия крайник да се търси консултация със специалист, който не е задължително да е съдов хирург.