Това каза Мая Велчева, директор на дирекция „Европейски политики и програми” към Община Бургас, пред "Фокус".

По думите й, инсталацията ще се намира в близост до Бургаския свободен университет, а срокът за изпълнение е до края на месец февруари.

Такива „Соларни дървета“ вече има на площад „Тройката“, в близост до Съдебна палата - Бургас.

„Инсталацията в момента се монтира. Надяваме се, че до края на седмицата ще бъде готова за използване“, поясни тя.

Доставката и монтажа на соларните дървета са по проект „ФИЕСТА - Интелигентни решения за пестене на енергия в домакинствата”, финансиран от програма „Интелигентна енергия - Европа”.

По думите на Велчева, това е пилотен проект както за града, така и за България.

Инсталацията наподобява дървесна растителност, но сякаш пренесена от друга планета. Тя предоставя места за сядане, работна площ и ефектно осветление през тъмната част на денонощието.
Соларните дървета осигуряват възможност за едновременно зареждане на 2 инвалидни колички и до 12 мобилни устройства /телефони, лаптопи и др./, посредством USB.
През деня те ще преобразуват слънчевата енергия от фотоволтаичните панели и ще я използват за зареждане на свързаните устройства. Неизразходената част няма да се губи, а ще се съхранява в акумулаторен блок.

"Пиковата мощ на соларната инсталация е 1800 вата, а неизползваната енергия ще се съхрани в акумулаторен блок с капацитет 4,8 киловатчаса. Ако генерираната енергия бъде изчерпана поради голямо ползване, тя ще бъде свързана към електрическа мрежа, така че да се генерира ток постоянно и да дава възможност на ползвателите непрекъснато да зареждат мобилни устройства“
, обясни още Велчева.