Новата социална услуга е пилотна за България.

Центърът ще се намира в близост до МБАЛ - Бургас и вече са започнали ремонтите дейности. Подобен вид дейности не се финансират от държавата и затова общината, заедно с още няколко черноморски общини, сред които Созопол и Несебър, ще участват със собствени средства.

Ремонтът ще струва около 25 000 лева, а за издръжката - около 30 000 лв. Самото оборудване ще бъде предоставено от Английското посолство.

В центъра ще има специален телефон, който ще е свързан със спешния телефон 112 и с тези на МВР и Спешна помощ. В него ще работят двама психолози, които владеят западен език и които ще са на разложение 24 часа в денонощие.

Д-р Мануелян каза, че в скоро време ще бъде обявен конкурс за набиране на персонал за центъра, като при необходимост той ще бъде увеличен. В центъра хората ще могат да бъдат хоспитализирани.

По думите на зам.-кмета, причината за създаването на такова социално заведение е наличието на домашно насилие, което прераства много често в сексуално такова, както и наличието на много рискови зони като курортите около Бургас, където има подобен род явления.

"Целта е хората да получат по най-дискретния начин най-доброто възможно обслужване, като се започне със справянето с шока, в който изпадат жертвите след подобно явление, преминава се през следствието и прокуратурата и медицинското обслужване и освидетелстване там, където е необходимо”, каза още д-р Мануелян.

Той допълни, че основата е била поставена от Английското посолство. Към инициативата са се присъедини МВР, Прокуратура, представители на местната власт и неправителствени организации, които имат подобна или гранична дейност.

"Подобна дейност изисква координиране на функциите на различни институции, като се започне МБАЛ - Бургас, където първично ще се оказва медицинска помощ, след това работа с психолози от неправителствени организации, прокуратурата и следствието, необходимост от адвокати", каза още д-р Мануелян.

Той допълни, че за 2014 година около 15 случая на чужденци, станали жертви на сексуално насилие, са регистрирани в цялата област Бургас.