Морската гара в Бургас посреща в петък в 8.00 ч. сутринта "Costa neoRomantica".

Сезонът тази година не е силен като посещения, но е знаков не само за Бургас, но и за дестинация Черно море. След събитията в Истанбул тази година опасността да не влезе круизен кораб в Черно море беше голяма, каза изпълнителният директор на Пристанище-Бургас Диян Димов, предаде БТА.

Това е първият кораб, който пристига в Бургас и анулира посещения в турските пристанища. Досега всички пасажерски кораби, които са посещавали Бургас са спирали в Истанбул. За първи път "Costa neoRomantica" прави морски преход от Гърция директно до Бургас.

Такава е програмата и на корабите на MSC Cruises, които ще имат посещения на Морска гара-Бургас.

За настоящия круизен сезон Пристанище-Бургас има договорени осем посещения на пасажерски кораби на круизните оператори Costa Crociere и MSC Cruises. Маршрутите включват посещения на различни туристически дестинации в Средиземно и Черно море.

Тази сутрин пасажерският кораб "Costa neoRomantica" доведе в Бургас повече от 1300 чужди туристи. Половината от тях са записали екскурзии до Несебър, Котел, Жеравна и етнографския музей в село Оризаре. Останалите туристи ще имат възможност да разгледат Бургас или да направят морска разходка с кораба "Анастасия" до остров "Света Анасатасия".

"Costa neoRomantica" ще отплава от Бургас в 19.00 часа и ще се отправи към следващото черноморско пристанище - Костанца.

220-метровият кораб има общо 789 каюти и 28 апартамента. Пуснат е пуснат на вода през 1993 година като Costa Romantica. След почти 10 години служба, от круизната компанията инвестират 120 милиона долара в реновирането на кораба и резултатът е Costa neoROMANTICA - част от нова концепция наречена НЕО клас.

Сред новостите, най-интересни са Samsara SPA зоната, която включва и Samsara SPA каюти в близост до центъра, Samsara ресторант, повече апартаменти и повече каюти с балкон.

Така наречените публични зони или местата за хранене, забавление, баровете са разположени на по-горните палуби. Обзаведени са с мрамор, елегантни мебели и съвременни произведения на изкуството. Ефектът е забележителен и изненадващо създава усещане за спокойствие и уют.

Баровете са просторни, а зоните за деца напротив - изглеждат малки в сравнение с днешните тенденции на новите круизни кораби.

Корабът не разполага с истинска палуба за разходки, но Lido зоните с басейна и местата за слънчеви бани са обширни.