Частица от десницата на светеца бе дарена на жителите на морския град от манастира Ксенофонт в Света гора. Така Бургас ще бъде закрилян от Свети Николай Чудотворец, и от Свети Георги Победоносец.

Цял Бургас се изсипа на площада пред общината за да види мощите. Историческият момент бе запечатан в съзнанието на бургазлии, които проследиха тържествения ритуал, съобщи "Труд" .

При засилени мерки за сигурност, мощите бяха донесени от отец Севастиан на площад "Атанас Сиреков". Сливенския митрополит Иоаникий прие Светинята и поведе шествието към новия дом на мощите- храмът "Света Богородица".

„Днешният празник за Бургас е по-специален. Част от мощите на Свети Георги бяха дарени от Светата Обител – Света Гора на град Бургас. От днес освен нашия закрилник и патрон – Свети Николай, ще имаме и друг пазител – Свети Георги Победоносец. В нашето православие съществува вярата, че тези мощи целят и носят лечебна сила. Продължавам да вярвам, че добрите и успешни дни на Бургас предстоят“, каза кметът на Бургас Димитър Николов.

Получаване на мощите на Свети Георги стана възможно по инициатива на кмета Димитър Николов, със съдедействието на Балканското атонско дружество и „Лукойл Нефтохим Бургас“.