Това стана ясно след разговор на кмета на Бургас Димитър Николов с министъра на труда и социалната политика Зорница Русинова. Средствата ще позволят увеличаване на платените часове за отглеждането на дете с увреждания.

Майки на деца с увреждания протестираха по-рано в морския град срещу орязването на парите по програмата "Социален асистент".
Вместо за 7 часа, както е досега, се предвиждаше държавата да плаща за двучасов работен ден.

Плакати - "Позор" и "Нямате ли сърца?" издигнаха протестиращите. Като пример за драстично орязаните средства по проектите "Достоен живот" и "Нови алтернативи" майка на дете с умствена изостаналост заяви, че досега е получавала по 300 лева месечно, а сега сумата е намалена на 80 лева на месец, предаде БНР.

Писма от Министерство на труда и социалната политика уведомили родителите на деца със специални нужди, че трябва да се обърнат към общините, които са с делегирани правомощия и определят броя на часовете, за които ще се плаща на социален асистент.

Заместник-кметът по здравеопазването д-р Лорис Мануелян пък посъветва протестиращите да не подписват договори с Общината, след като са недоволни от сумата, която ще получават на месец.

Общината и държавата продължават да си прехвърлят отговорностите, оплакаха се хората.

Недялка Гръкова, която е майка на дете с церебрална парализа, заяви, че за нея това е поредната гавра. По новата програма ще й плащат 40 часа месечно, или по 2 часа дневно, т. е. 100 лв., но чисто с удръжките, ще взима 80 лв.

Тя настоя часовете да бъдат увеличени поне на 6 часа. По думите й всички родители са решени да не подпишат договорите и се заканват, ако се наложи, да излязат и на палатков лагер.

От новия вариант на програмата страдат и хората с увреждания, разказа Грета Аспарухова.

"Има опция към тази програма да имаш личен асистент, след това да има друг човек, който да идва да ти пазарува или чисти, което е пълна глупост. То затова е личен асистент - да те обслужва, да ти пазарува. В този смисъл ти трябва да дадеш ключ на още един човек, който не познаваш и на когото нямаш доверие", обясни Аспарухова.

"Проблемът е, че са отпуснати много малко държавни средства по програмите за социален асистент", каза д-р Мануелян.

Досега сумата е покривала разходите на 96 семейства в Бургас за 7-часов работен ден, сега сумата е разчетена за 2-часов работен ден. Общината е получила 500 хиляди лева за 18 месеца, а парите трябва да бъдат разпределени между 145 семейства, уточни той.

И допълни, че Общината няма възможност да осигури допълнително средства, за да компенсира ощетените родители на деца с увреждания.

Социалният министър обаче обясни, че има възможност да бъде насочен допълнителен ресурс по програмата.

"Сега сме насочили тази програма изцяло към местните власти. Считаме, че ще бъдем до голяма степен полезни на общините и ще ги подпомогнем там, където трябва, и допълнителен ресурс или да се доорганизират дейностите по тази програма", посочи Зорница Русинова.

Малко по-късно дойде и новината, че социалното министерство ще отпусне допълнителни пари за програмата "Социален асистент". Така от 10 юни ще бъде позволено увеличаване на заплатените часове за обгрижване на болните до 6 часа на ден.