Това съобщи пред журналисти министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

Глобата беше наложена за това, че на 31 март рано сутринта Бургас беше обгазен със сероводород от рафинерията, като превишаването на нормата беше 36 пъти.
Обгазяването стана при тестови работи по една от инсталациите.

Парите от глобата са преведени миналата седмица и те ще бъдат предоставени на предприятието за управление на дейности по опазване на околната среда. С тях се финансират само екологични проекти. С парите от подобна глоба преди време беше финансирана обсерваторията на Рожен.

Министър: Намалява замърсяването през 2014 г.

Ивелина Василева отчете положителна тенденция по отношение на опазването на околната среда, съхраняването на природата и намаляването на замърсяването през 2014 г. Тази тенденция продължава и с мащабните инвестиции, които бяха извършени в сфера на околната среда, заяви екоминистърът.

Данните, представени от Ивелина Василева, са част от Националния доклад за състоянието и опазването на околната среда за 2014 г., който беше приет днес от Министерски съвет, предаде БГНЕС.

Според доклада за 2014 г. емисиите на фини прахови частици продължават да бъдат рискови, но се отбелязва намаление спрямо 2013 г. Най-голям брой превишения има Видин, Монтана и Ловеч. От друга страна в Перник, Пловдив, Благоевград, София, Добрич, Кърджали и Велико Търново има тенденция за намаление на средния брой на фини прахови частици.

През 2014 г. има нарастване на фините прахови частици спрямо 1999 г. с 63%. Замърсяването от фини прахови частици се дължи основно транспорта и на битовото отопление, което се използва за отопление на хората.

В България няма превишения на емисии на серен диоксид, азотен оксид или амоняк. Само в района на Гълъбово има установени две повишения за серен диоксид във въздуха в рамките на 2014 г. В 22 страни от ЕС има регистрирани норми за превишения на фините прахови частици.

За България средната годишна температура за 2014 г. е била 12,3. 2014 г. е една от 13-те най-топли години за периода 1988-2014 г.

Относно емисиите на парникови газове, през 2000 г. нивата на емисии на парникови газове на човек от населението са били най-ниски - 7,1 тона въглероден диоксид еквивалент.

75% от генерираните парникови газове са в резултат от дейността на сектор енергетика, следван от селското стопанство (9%), на трето място са сектор отпадъци и индустриални процеси с по 8% принос към парните емисии.

За създаване на брутен вътрешен продукт на стойност 1000 лв. има намаляване от 2,6 тона въглероден диоксид, еквивалент за 1999 г., през 2014 г. те достигат до 0,69 тона въглероден диоксид еквивалент за създаването на БВП от 1000 лв.