Уникалните находки са открити при проучванията на минералния извор в древните терми Акве калиде, съобщиха от община Бургас.

Артефактите са открити в периода 1910-1911 година и представляват пръстени-печати, с които притежателите им - представители на най-висшите кръгове на Византия и Българското царство, са подпечатвали своята кореспонденция.

Пръстените са изляти от масивно злато с проба 23 карата. Първият е с тежест 28 грама. На печата е гравиран надпис на кирилица, който се чете: "ПЕТЪР ЕПИКЕРНИЙ И БРАТОВЧЕД ЦАРЕВ".

Пръстенът се датира от началото на ХІV в. и е бил лично притежание на царският братовчед и епикерний Петър. С титлата епикерний са удостоявани най-близките до царя лица, много често - негови роднини.

Вторият пръстен тежи 30 грама. На плочката на пръстена е гравиран кръстовиден монограм, който се разчита като "NIKHФOPOC". Името на притежателят е Никифор. Той вероятно е бил висш византийски аристократ и е хвърлил пръстена като оброк в извора в знак на благодарност за излекуването си от минералната вода на Акве калиде.

Находките са доказателство за динамиката на живота в минералните бани край Бургас през периода на средните векове. Изложбата на пръстените е организирана от Регионалния исторически музей и Община Бургас, със съдействието на Националния археологически институт с музей при БАН.

Миналата година в "Акве калиде" бе открит ценен надпис на гръцки език върху мраморна плоча.

Профилактика в комплекса

В момента интерактивната музейна експозиция в Туристически комплекс "Акве калиде" е затворена за посетители заради годишна профилактика на системата за 3D прожекции, съобщиха още от община Бургас.  Музейната експозиция ще бъде затворена до утре, включително.

Освен чисто техническата част от работата, която трябва да се извърши, този период ще се използва и за обновяване на 3D прожекцията - по- интересни и различни ефекти ще дообогатят преживяването на посетителите.

В отговор на интереса от страна на туроператорите ще бъдат добавени и още два езика, на които ще може да се слуша текстът към прожекцията. 3D прожекцията се възпроизвежда от високотехнологична система, която включва два 180-градусови проектора, специални компютри и предаватели, както и 48 индивидуални устройства с възможност за възпроизвеждане на звука на няколко различни езика едновременно.