Експозицията "История на парите по българските земи" ще е в
Културния център "Морско казино". Това съобщиха от Община Бургас,
която заедно с Българска народна банка са организатори на изложбата.

В защитени витрини, ще бъдат подредени монети и банкноти от различни периоди. Началото на паричната система ще бъде показано с домонетни форми, когато за обмен са се използвали бронзови върхове на стрели.

Ще бъдат показани монети от гръцките колонии, монети на македонски владетели, сребърни и бронзови монети от Месамбрия, Аполония, две златни монети - статер на владетелите Филип Втори Македонски и Александър Велики, римски и византийски монети на владетелите Никифор Фока, Юстиниан Първи, златни монети на Алексий Първи.

Изложени ще бъдат монети от времето на Първото и Второто българско царство.

Ще бъде показано копие на проекти на първите български банкноти с номинална стойност 20 лева. Първите български монети емисия 1881 г. - 2,5 и 10 стотинки, български банкноти от 20 и 50 лева от 1885 година.

Изложбата ще представи паричните знаци на Народна Република България, включващи серия от 2 лева, емисия 1981 година - "Мадарски конник", "Славянска писменост", "Въстанието на Асен и Петър", "Цар Иван Асен" и др., монети и банкноти от времето на Демократична България.

Това е времето, обхванало периодите на инфлация и хиперинфлация. Посетителите в изложбата ще видят интересни номинали на банкнота от 10 000 лева, емисия от 1997 г., както и монети на стойност 500, 5000, 10 000 лева, емисия 1993г. Изложбата ще бъде подредена на 11 юни.