МБАЛ-Бургас е единствената болница в региона с огромен брой пациенти на диализа - 185. Автомобилите ни, превозващи пациенти на хемодиализа изминават повече от милион километра на година, каза изпълнителният директор на МБАЛ-Бургас д-р Георги Матев пред журналисти, предаде БТА.

По думите му в Отделението по хемодиализа правят процедури на 90 пациенти дневно.

Осем автомобила обслужват болните на хемодиализа в Бургаска област. Нито един не е високопроходим. Най-новият автомобил вече е "навъртял" 100 000 километра, а километражът на най-старата - купена едва преди 4 години, показва 700 000 км.

Разходите за поддръжката на този автопарк са значителни, отбеляза д-р Матев.

"Като такситата сме, но с тази разлика, че возим болни хора, и от места, които даже ги няма на картата", заяви Тодор Стаматов, водач на специализиран автомобил за превоз на пациенти на хемодиализа. Той твърди, че всеки ден изминава повече от 300 километра.

Феим Мустафа е шофьорът с най-тежкия маршрут. Той започва от село Каравельово, което се намира на 120 км от Бургас. Феим се радва, че идва лятото, защото не трябва да носи лопати, за да чисти пътя от снега. Той обяснява, че и трактор е викал през зимата.

"За да осигурят живот за пациентите, "закачени" за изкуствен бъбрек, шофьорите правят много повече, отколкото се изисква по длъжностна характеристика. Носят инвалидни колички на ръце, дават на болните от собствената си храна и вода, разчистват пътя от преспите. Наскоро един от тях спасил живота на жена с хипертонична криза, оказвайки първа помощ", разказа д-р Георги Матев.

За една диализна процедура държавата отделя едва 144 лева. С тези пари болниците трябва да плащат заплати на лекари и сестри, да ремонтират и чистят отделения, да купуват апарати и консумативи, да хранят и возят болните. Возят се и придружителите, за които не се плаща.

Затова някои от болниците взимат трудното решение да закрият отделенията по хемодиализа и да оставят болните да се оправят сами, заяви директорът на МБАЛ.

Той каза, че социалната функция на МБАЛ-Бургас не позволявала на ръководството дори да си мисли за такова решение.

"Миналата година купихме нови апарати, автомобил. Разходите за ремонт и поддръжка на колите многократно надхвърлят приходите. Продължаваме да търсим съдействие от кметовете на общини в Бургаска област, чиито пациенти возим. Още веднъж отправям апел да ни предоставят автомобили, от които нямат нужда"
, заяви д-р Матев.

Той информира, че въпреки трудната финансова ситуация, МБАЛ-Бургас е в процедура за покупка на още един микробус и пет нови апарата за хемодиализа. Предстои пълен ремонт на отделението и разширяване на залите.