Предложението на общинския съветник от ГЕРБ Георги Дракалиев за промяна в наредбата за обществения ред в община Бургас беше гласувано с 34 гласа "за".
Девет съветници в местния парламент гласуваха с "въздържал се" и само един беше "против".

Председателят на групата на НФСБ Ангел Божидаров заяви по време на обсъжданията, че ще подкрепят докладната като превантивна мярка. На въпросите: Защо да гласуваме, след като в Бургас няма бурки и какво ще правим, ако в Бургас дойде шейх с жена си? - Божидаров отговори, че докладната е свързана с превенция и определи наредбата като "закон, който трябва да се спазва".

Шерафет Мехмед от ДПС заяви категорично, че Община Бургас изповядва традиционния ислям и "никога не е имало бурки и няма да има бурки".

"Аз като мюсюлманин не мога да тръгна срещу вярата. Бурката е част от религията. Можем ли да тръгнем срещу вярата си? Ами ние след два месеца можем да сме и против забрадките", добави Мехмед.

По думите му в страната има 1 млн. мюсюлмани, а в Бургас се изповядва ислям в традиционната му форма.

"Ние говорим за бурки - вие говорите за религия. Кой е казал, че ние сме срещу вашата религия? Запознайте се с наши колеги, които ще ви обяснят какви рестрикции има по света. Много са държавите, в които ще ви арестуват за неудачно облекло",  изтъкна Ангел Божидаров.

От БСП пък предложиха разискванията да бъдат прекратени. Оттам са на мнение, че въпросът трябва да бъде решен на национално ниво.

"Започваме да излизаме от добрия тон. Лесно е да се натисне копчето „За", по-трудно е да имаш собствено мнение и да го кажеш. Ние казахме своето мнение - аз не искам да живея в град със забрани. Това трябва да е национална политика. Аман от комплексарщина", разгневи се общинският съветник от БСП Евгений Мосинов.

Според групата на левицата трябва да има национално законодателство, а не местни разпоредби.

"По какъв начин ще се извършва контрол от общинската дирекция, ако срещнат човек с бурка – било то мъж или жена, защото ние под покритието няма да знаем какво се крие. От друга страна и полицията не може да реагира, защото няма такава забрана на национално равнище", изтъкна техният лидер Николай Тишев.

Когато това бъде прието на национално ниво, ние ще сме първите, които ще го внесем на местно ниво, добави той.

След близо час дебатите бяха прекратени по предложение на съветника Станислав Андреев.

Бургас стана поредният град след Пазарджик, Стара Загора и Сливен, въвел забрана за носене на бурки. Такова предложение беше внесено и в Пловдив, но не бе прието. В общинските съвети на София, Благоевград и Шумен също има внесени докладни за забрана на бурките.

В момента в парламента мина на първо четене в две комисии законопроектът за забрана на бурките на обществени места.