Обиколката на полуострова е започнала от Археологическия музей и е продължила по така нар. "Духовен път", минаващ покрай най-забележителните църкви на старинния град.

По пътя домакинът Николай Димитров е запознал своите гости с богатия културен календар на община Несебър, благодарение на който градът е атрактивна четирисезонна дестинация.

Темата за връщането на храмовете към нов живот също е била част от разговора, като кметът е разяснил подробности около реставрирането им. Той е информирал министър Ангелкова, че с пари от американското посолство се реставрира "Йоан Алитургетос", а благодарение на фондация "Левентис" църквата "Св. Стефан" от няколко години отново е достъпна за посещение на туристи.

Реализирането преди няколко години на проекта "Вяра в Несебър", финансиран по ОП "Регионално развитие" 2007-2013г., е дало възможност на посетителите с духовни и културни потребности да посещават храмовете "Йоан Кръстител" и "Св. Параскева", а за църквата "Христос Пантократор" в момента се изготвя проект за реставрация.

По време на разговора са били засегнати теми, свързани с промените в Закона за туризма, със Закона за културното наследство, бъдещите инвестиции на община Несебър за археологически и реставрационни дейности, сигурността и поддържането на обществения ред.

Пълният полуостров с туристи - на ден през летния сезон тук минават между 30-40 хил. души, и чистотата на градската среда са направили впечатление на министър Ангелкова.

Кметът Николай Димитров е разяснил, че от тази година сметопочистването е денонощно, за да може красотата на Несебър да не бъде помрачена, а да е максимално въздействаща. Друга тема в разговора, получила одобрението на министър Ангелкова, е била нововъведената такса за продажба на сувенири - предмети и артикули, представляващи или съдържащи изображения на Старинния град Несебър или елементи от него, представляващи културни ценности.

По време на разходката из полуострова, продължила час и половина, домакините и гостите са били спирани за поздрав, а понякога и за кратък разговор от търговци и ресторантьори.