Това съобщи заместник-министърът на земеделието Свилен Костов на дискусия в Бургас, цитиран от БНР.

Междуведомствена работна група изготвя инструкцията за действие при намирането на мъртви бозайници. За да се установи причината за смъртността на делфините са нужни логистика и вземане на кръвни проби. Времето от сигнала до аутопсията трябва да бъде сведено до минимум.

"Самият проблем за установяване на смъртността е това, че много голяма част от труповете са в силно разложено състояние. Доста късно се изхвърлят на брега. Инструкцията всъщност ще включва какво да правим, така че да не се чака още повече разлагането им на брега, където слънцето ускорява този процес", обясни зам.-министърът.

Проблем е, че ветеринарите твърде рядко имат специализация за морски бозайници, за да извършат аутопсия, отбеляза доц. Виолин Райков от Института по океанология.

Според него се налага допълнително обучение на хора, назначени на такава длъжност, но те все пак трябва да имат ветеринарномедицинско образование

"Не трябва кой да е да прави аутопсията, за да може да има тежест това нещо, защото ако има съмнения за насилствена смърт, те трябва да се докажат", посочи Райков.

Преди да се пристъпи към каквито и да било забрани за риболов, трябва да се изясни причината за смъртността на делфините, категорични са от земеделското министерство.

Преди седмица от министерството съобщиха, че ще бъде забранен риболовът на места, където има популации на делфини заради зачестилите сигнали за смърт на бозайниците. От рибарските сдружения са категорични, че това ще ги обрече на глад и ще съсипе целия отрасъл.

И трите вида делфини (морска свиня, обикновен делфин и афала), които обитават Черноморието, са защитени по "Натура 2000" и по Конвенцията за биоразнообразие.