Бургазлията Васил Георгиев тръгна тази сутрин за София със 100-годишния мотор. Той ще премине магистрала "Тракия" със светлоотразителна жилетка, на която има призив за превенция на хепатита. Поводът е Световният ден за борба с болестта.

Досега любителят на ретро колите не е изминавал повече от 30 километра с мотора. Мотивите да стане част от Деня за борба с хепатита са лични.

"Мой приятел почина от хепатит, баща ми почина от усложнения от хепатит, статистиката е много страшна и затова искам да мина от единия край на България до другия с надпис на гърба против хепатита, хората да разберат колко е коварна тази болест", каза Георгиев, цитиран от БНР.

Близо пет години той ремонтира мотора "Бианчи 500", чиято история започва преди сто години, попаднал е в България от Първата световна война, наши войници, които са воювали там са го реквизирали от италианци.

Васил трябва да пристигне във София утре след обед.

"С този ретро мотоциклет много повече хора ще ми обърнат внимание, отколкото ако съм с модерен мотоциклет или с някакъв автомобил. Идеята е хората като се спрат да видят мотора, да видят надписа на гърба ми", смята бургазлията.

Безплатни изследвания в Морската градина

Поводът е Световният ден за борба с хепатита днес ще се извършват и безплатни скринингови изследвания за хепатит В и С в Морската градина в района на експоцентър "Флора" в Бургас.  Изследванията ще продължат от 16:00 до 21:00 часа.

Използват се бързи тестове, които работят с капка кръв, а резултатите излизат за 15 минути. Приемът на храна или вода не оказва влияние.

От хепатит В или С страда всеки 12-ти човек на планетата. Това прави 400 млн. души по света.

В България няма точна статистика за заболеваемостта, но се предполага, че 110 000 са заразени с вируса на хепатит С, а други 350 000 с вируса на хепатит В.

Хепатитът е вирусно заболяване, което поразява основно черния дроб и ако не се лекува навреме, може да доведе до фатални последици. Най-често симптоми липсват и заболяването може да се установи само чрез кръвен тест.

Хепатит С се предава само по кръвен път. Заразяването може да се предаде чрез операции, кръвопреливане преди 1992 г, хемодиализа и трансплантация, посещение при зъболекар,козметични и разкрасителни процедури като маникюр, педикюр и др., татуиране и пиърсинг, акупунктура и вендузи, както и нестерилно инжекционно оборудване.

Хепатит В се предава по кръвен път, по полов път, както и при раждане от преди 1992 г.

След тази година всички новородени деца задължително се имунизират срещу хепатит В. Децата, родени преди 1992 г. от майки, незнаещи че са носители на вируса, има вероятност да са със скрита инфекция.