Той беше вкаран в затвора, след като през февруари нападна и наби двама свещеници в Католическата църква в Бургас. Зад решетките пък той нападна надзирател. След това беше изпратен в затворнически психодиспансер в Ловеч.

Към момента Горанов се намира в психиатричното отделение на затвора в Ловеч, където търпи ефективно наказание „лишаване от свобода“, то обаче трябва да изтече на 1 септември тази година, съобщиха от прокуратурата.

Отделно от това спрямо Горанов има постановена от Бургаския районен съд осъдителна присъда, по която му е наложено ефективно наказание „Лишаване от свобода“ за срок от 3 години и 4 месеца за извършено от него престъпление - противозаконно държане на огнестрелно оръжие, без да има надлежно разрешение.

Присъдата е била обжалвана, а по този повод в Окръжния съд е образувано наказателно дело, което обаче няколкократно е било отлагано поради назначаване на експертизи.

Новата дата на насрочване на делото е 14 октомври 2016 г. По това дело актуалната мярка за неотклонение спрямо Горанов е „парична гаранция“ в размер на 1500 лв., която е внесена.

Именно за изменение на тази мярка е внесеното искане от Окръжна прокуратура-Бургас, тъй като единствено задържането под стража би било адекватно на високата обществена опасност на Горанов.
Ако то бъде уважено, подсъдимият ще остане в ареста, в противен случай след 1 септември ще бъде освободен поне до 14 октомври, когато ще бъде гледано делото по същество.

Окръжният съд в Бургас е насрочил разглеждането на искането на Прокуратурата за 25 август от 10.30 ч. Горан Горанов, който е осъждан, е признат за виновен от Районния съд в Бургас за тежко умишлено престъпление.

Според наблюдаващия прокурор Горан Горанов е лице с висока обществена опасност.