Неговото откриване бе дадено с двустранна церемония, осъществена чрез телемост между Морска гара Бургас и китайския пристанищен град, съобщиха от община Бургас.

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски посочи в поздравителен адрес, че този проект е успешен благодарение на общите усилия на всички участници в него.

"Това е пример за успешните политики, които правителствата на България и Китай водят. Изключително съм щастлив, че именно в пристанище Бургас ще се разкрие вторият в Европа логистичен център за търговия с Китай. Надявам се скоро той да се превърне логистичен хъб не само за България”, казва още министър Московски.

2015 г. беше изключително ценна за българо-китайските отношения, като положителното им развитие започна след участието на премиера Бойко Борисов в четвъртата среща на правителствените ръководители на Китай и страните от Централна и Източна Европа.

За кратко време скорост набра и инициативата „16+1”.

Вторият български павилион, който официално бе открит в свободната зона на Шанхай, е част от тази инициатива. Повече от 40 български производители вече предлагат там своята стока.

От Бургас в телемоста за откриването на българския павилион в Шанхай участваха производители от страната, представители на посолството на Китай у нас, заместник-министърът на земеделието Васил Грудев, директорът на Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа Васил Гелев, бургаският зам.-кмет Красимир Стойчев, председателят на Съюза на директорите на „Пристанище Бургас” Иван Капитанов и изпълнителният директор на порта Диян Димов, които отправиха поздравления до участниците в българския павилион.

По време на тържествената церемония бе анонсирано и скорошното откриване на Логистичен център „Павилион 16+1” на територията на Бургаското пристанище.

Изпълнителният директор на бургаското пристанище Диян Димов заяви, че след разкриването на павилиона „16+1” в Пристанище Бургас стоките на страните от Централна и Източна Европа ще се обединяват и ще се изпращат по море или чрез железопътен транспорт до Китай.

„Проектът „16+1” не е само търговия, той е образование, култура и туризъм”, посочи още Димов.

В края на събитието Веселин Василев, президент на компанията „Horizon software solutions” LTD, която е избрана за оператор на павилиона „16+1” в Бургас благодари на всички институции, които обединено работиха за успеха на инициативата.