28-годишниян К. Г. и 26-годишният Д. Ж., и двамата от Перник, са задържани около 02.30 ч. на 23 август в Китен в момент на кражба на части и вещи от лек автомобил “БМВ 525”, съобщава Топновини.бг.

За тях се предполага, че са извършители и на множество автокражби от МПС, паркирани на територията, обслужвана от ОДМВР – София и Перник.

Изключително професионално те отваряли купетата на различни леки автомобили (повечето от висок клас), спрени от водачите си или на паркинги в курортните селища, или в близост до плажни ивици по Черноморието. Отвътре извършвали кражби на множество части и вещи от моторните превозни средства, предназначени вероятно за препродажба на втора ръка на частни лица или фирми, работещи в този бизнес.

По категоричен начин е доказано, че двамата са извършители на десет кражби, осъществени на територията на община Приморско, две кражби – на община Созопол, една кражба на територията на община Царево и една кражба на части и вещи от МПС, паркирано на територията, обслужвана от Пето Районно управление - Бургас.

В квартирата в Приморско, ползвана от двамата перничани, са намерени и иззети част от вещите - предмет на престъпленията.

Със съдействието на служители от ОДМВР – Перник са извършени претърсвания в домовете на К. Г. и Д. Ж в Перник, като са намерени и иззети множество части и вещи от МПС, също предмет на престъпления (сред които фарове на скъпи автомобили, въздушни възглавници, волани, навигации, двигатели на различни автомобили със заличени номера и др.).

В гараж в Перник е установен и иззет лек автомобил “Фолксваген Голф 4” – предмет на противозаконно отнемане от територията на София.

Констатирано е, че по време на кражбите, извършителите се придвижвали с лeк автомобил “Фиат Добло”, с транзитен номер, от който са иззети инструменти за взломяване и демонтаж на частите от МПС. Предпочитани са били фаровете на скъпи автомобили, сред които марките „БМВ”, „Фолксваген”, „Ауди” и „Порше”.

До момента са намерени и иззети общо 26 комплекта фарове, от които по 11 за „БМВ” и за „Фолксваген” (повечето за модел „Таурег”), по два за „Волво” и за „Ауди”. Иззети са по шест въздушни възглавници за „БМВ” и за „Фолксваген” и три за „Ауди”.

Намерени и иззети са пет управления за климатроник за „Фолксваген”, три за „БМВ” и два за „Ауди”, пет DVD плейъра за „БМВ”, цял комплекс лайсни с вградени парктроници за „Мерцедес S класа”, два комплекта модули за климатроник за „БМВ”, километражи, двигател за „БМВ”, два волана за „Ауди” и чети странични огледала.

По данни на потърпевшите собственици комплект фарове за БМВ 5 серия (каквито са всички) чисто нови струват около 3200 лева, а втора употреба комплекта може да се намери за около 1200 лв.

Двамата перничани са задържани с прокурорско постановление за срок от 72 часа, като предстои гледане на постоянната им мярка за неотклонение в Районен съд - Царево.

Преди десетина дни полицията разби врачанска група за кражба на коли по Южното Черноморие >>>