Системата в УМБАЛ - Бургас работи от 9 август, припомня БТА.

Д-р Шарков отново подчерта, че апаратурата не снема отпечатък както е по криминалните филми и няма нищо общо с класическия пръстов отпечатък. По думите му, досега няма откази от пациенти да се регистрират по този начин.

В момента е тестовият период на системата. Целта е да се провери къде има слабости или технически проблеми, за да се отстранят.

Втората цел на посещението на заместник-министъра на здравеопазването е проверка на екипите, с които бе подсилена спешната помощ по Южното Черноморие.

Единият от екипите е от Сливен и е ситуиран в Царево. Отзовал се е на 28 повиквания, като при девет от случаите се е наложило транспортиране на пациенти до Бургас.
Извършил е 10 амбулаторни прегледа и 24 прегледа на бежанци.

Вторият екип е в Приморско и е от Ямбол. Той има 16 амбулаторни прегледа, 14 повиквания, от които 11 транспортирания до болницата в областния град.

Д-р Шарков съобщи още, че е проверено медицинското осигуряване на всички плажове по Южното Черноморие. Резултатите са докладвани пред кметовете, за да вземат мерки. По думите му на едно-две места не е имало медицински екипи.

Имало е и плажове, където медицинските пунктове не са отговаряли на броя на спасителните постове. Марките в тази насока ще продължат, каза още д-р Шарков.