Автобусът е атрактивна, модерна и привлекателна форма за популяризиране и съхранение на нашето културно и историческо наследство, казва инициаторът на "Бащино огнище" Ивайло Шопски, цитиран от burgasnews.com.

Според него пътуващото читалище е не само единствено в България, но и в света.

"С годините читалищата изгубиха обществената си значима роля и много съм разсъждавал по въпроса как да се върнат те отново и да заемат мястото си. И мислейки за модерния начин на живот и разбирания, аз реших, че историята, култура и българският дух трябва да идат при хората", казва Шопски.

Читалището включва постоянна експозиция на българската воинска чест, но и предоставя на артисти и писатели възможност да представят изкуството си, да работят за запазване и развитие на старите български занаяти (кожарство, ножарство, грънчарство, тъкане и шиене, гайтаносване). Под стряхата на пътуващия музей се изнасят прожекции на филми, литературни беседи, изложби и концерти.

Пътуващата еспозицията обхваща периода от Средновековието до Втората световна война. Вместо седалки има експонати, свързани с национално-освободителните ни борби и войните за териториално обединение, зад всеки манекен се намира таблет и мултимедия, по които могат да се наблюдават кадри от култови български исторически филми, образователни текстове и картини. Изложени са и книги за историята на България, народни носии от различни краища и региони, автентични предмети и достояния.

Автобусът- читалище се намира до дома на НХК на площад "Тройката" и може да бъде посещаван от днес до 1 септември включително.