Националният фолклорен конкурс ще се проведе от 2 до 6 септември на амфитеатъра на морския град.

Пет дни групи и индивидуални изпълнители от цялата страна ще разгърнат потенциала си във фолклорното изкуство. Те ще се надпреварват в три независими един от друг конкурса.

Началото на надпреварата ще бъде дадено на 2 септември с конкурс за изпълнители на народна песен.

Инструменталният конкурс „Виртуози на народните инструменти“ ще започне на 3 септември, а участниците в него ще покажат майсторството си на гайда, гъдулка, кавал и тамбура.

Конкурсът „Изпълнители на народни песни“ ще се състои на 4 септември, като участниците ще бъдат оценявани в категориите индивидуални изпълнители и вокални формации.

„Фолклорен танцов конкурс“ ще започне на 5 септември. Участие в него ще вземат танцови формации в две възрастови групи: до 18 г. и над 18 г.

На 6 септември ще бъдат поставени и финалните щрихи на престижния конкурс с празничен концерт по случай Деня на Съединението.

Участниците в конкурса ще бъдат оценявани от компетентно и безпристрастно жури с председател Петър Аркалиев -зам. директор на НУФИ „Филип Кутев“ в Котел и зам. председател Николай Докторов – преподавател по кавал в ОУ „Антон Страшимиров” и ръководител на фолклорни оркестри и кавалджийски групи.

Първото издание на конкурса „Приморска перла” събра над 650 изпълнители. Записаните за участие тази година до момента надхвърлят многократно миналогодишната бройка.

Организаторите обещават незабравими мигове в докосване до непреходната магия на народното творчество и за участниците, и за публиката.