Тя е неточна, непълна и създава предпоставки за противоречиво прилагане - това твърдят Мартин Богданов от ГЕРБ и Ивайло Ляхович от ДСБ. Двамата  настояват за проверка на наредбата и са подали сигнал до Районната прокуратура в града, съобщи БНР.

"Първото, което ни направи впeчатление от нея, е че тези 20 ст., които се изискват от търговците за един брой холограмен стикер, не са изписани правилно. Няма такава парична единица - 0.20 стотинки“, обясни Ляхович.

Тълкуване на това какво казва закона - кой трябва да поставя хоголграмните стикери на сувенирите - търговците или производителите искат още от съда двамата несебърлии.

Настояват и към наредбата да бъде приложен списъка с паметници на културата, възоснова на който се сключват договорите.

Морската община стана първата, която се възползва от възможността, дадена в Закона за културното наследство, да изисква плащането на такса за възпроизвеждането върху сувенири на паметници на културата, които са общинска собственост.

Така всеки, който продава артикули с името "Несебър" и изображения на крепостните стени, мелницата и други обекти, трябваше да сключи договор с общината като заплати 20 ст. за изделие и сложи предоставения стикер.

Проверка показа, че търговците недоволстват не срещу размера на таксата, а времето, което ги ангажира да приведат сувенирите в изисквания от наредбата вид - само в един търговски обект те са стотици, а тъй като това е най-оборотната стока за туристите, непрекъснато се зареждат нови.

От общината коментираха, че въвеждането на таксата тази година е пилотно и няма да се гони финансов успех, но предупредиха, че има предвидени и глоби за онези, които не изпълнят изискването.

Приходите от постъпленията ще отиват за ремонта и поддръжката на паметниците на културата. До две седмици Районната прокуратура в Несебър трябва да даде становище -намира ли сигнала за основателен и ще бъде ли придвижен той по съдебен път.