Днес в Районен съд - Бургас бе гледана мярката му за неотклонение "задържане под стража".

Горанов в момента изтърпява наказание в затвора в Ловеч, срокът на което изтича на 1 септември. След тази дата обаче, по силата на постановената днес мярка, той ще остане в ареста за обвинение за нанасяне на лека телесна повреда на надзирател в затвора в Бургас, предаде БТА.

През пролетта на тази година Горанов нападна двама католически свещеници.

След задържането си в затвора в Бургас на 13 март е нанесъл юмрючни удари в областта на лицето на надзирател.

В днешното заседание стана ясно, че Горанов е нападнал и надзирател в затвора в Ловеч. При претърсване на килията му е намерено парче стъкло, изрязано във формата на нож.

Защитата на Горанов настоя за него да бъде определена по-лека мярка, за да се лекува. Според адвоката има психиатрична експертиза от затвора в Ловеч, според която подзащитният е невменяем. По-късно обаче е направена втора експертиза от психиатричната болница в Ловеч. Тя сочи, че Горанов е вменяем.

От прокуратурата уточниха, че първата експертиза е правена през май, а втората - на 23 август.

Заключението е, че Горанов страда от смесено личностно разтройство, разбира деянията си и може да ръководи постъпките си. За това заболяване не се налага лечение. В случай на възбуда, това може да се осъществи и в затвора в Ловеч, обясни прокурор Иван Кирков.

Той добави, че спрямо Горанов има 4 висящи производства. Определението на Районния съд за задържането под стража може да бъде обжалвано.