Модернистичната творба "Любопитство" е позиционирана пред обърнатия към морето вход на възстановената "Магазия" - бъдещ експозиционен център, съобщава 24chasa.bg.

Сградата, известна с метални конструкции, аналогични на Айфеловата кула, вече е завършена. Залите все още са празни, но се очаква през октомври проектът да бъде финализиран и открит официално.

От табелка под пластиката става ясно, че общината не се е охарчила за изкуство. Творбата е дарение от "Джи Пи Груп" ООД. 

Това ще е втората скулптура на министъра в Бургас, другата е в зелените площи на Морската градина, спомен от симпозиума по скулптура от 80-те години на миналия век. Монолитното му произведение "Неутронна заплаха” може да бъде видяно на метри от Пантеона.

До другия вход на магазията е поставена инсталация, изградена от различни корабни елементи, находчиво наречена "Къдроглав рецикликан" с посвещение от Симеон Шивачев: "На мечтателите, родени в Бургас".

С възстановяването на магазията гражданите имат свободен достъп до много по-голяма част от кея. Преди това те изминаваха стотици метри край кранове и насипни товари, за да стигнат до Морска гара. А сега могат да се разхождат край морето.