Новият налог бе приет с 34 гласа "за", 6 "против" и 3 "въздържал се".

Това стана с одобряването на Наредба за изменение и допълнение на Наредба за определяне на размера на местните данъци на територията на община Бургас.

Новият данък за такситата беше одобрен от парламента през април, като всяка община трябва да определи сама размера му -  между 300 и 1000 лева за година.

По време на заседанието председателят на Общински съвет Костантин Луков посочи, че са постъпили и други предложения от превозвачи от таксиметрови компании, подписани с подписка, в която те предлагат данъкът да е 300 лв. като са предоставени съответно и мотиви за това. 
Луков допълни, че предложението на Комисията по Международно сътрудничество е данъкът да е 720 лв., а на Правната комисия – 900 лв. Последното предложение на вносителя е данъкът да е 660 лв., предаде "Фокус".

По-рано от таксиметровия бранш заплашиха, че ако Общинският съвет приеме налога да е 900 лева, ще блокират града.

В началото на обсъжданията в Общинския съвет думата взе представителят на таксиметровите шофьори Любомир Ламбрев, който заяви, че браншът настоява данъкът да е 300 лв. и изтъкна, че разходите им ще се увеличат много с новия данък, тъй като, освен него, имат плащания за осигуровки, централа, гориво и ремонти. Според сметките му разходите ще надхвърлят 7000 лв. и шофьорите няма да имат никакви приходи, цитира го "Топновини".

Има неоснователно завишени критерии за искането на 900 лв., заяви Ламбрев. Това ще доведе до бум на нелегалните превози. От друга страна, данък от 300 лв. ще накара такситата да се регистрират целогодишно.

Ангел Божидаров, общински съветник от НФСБ, защити исканията на протестиращите и заяви, че той самият е бил таксиджия и знае много добре колко трудно се изкарва прехраната.

660 лв. данък, какъвто компромисен вариант предлага общинският съветник Димитринка Буланова от ГЕРБ, също е голям, коментира той.

Съпартиецът му Бойко Миразчийзки предложи от името на НФСБ и СЕК годишният данък да е 480 лв.

Евгений Мосинов от БСП критикува, че предложението за новия данък не е обсъдено с представителите на таксиметровите компании. Ако това е било направено е нямало да се стигне до тази конфузна ситуация. По този начин се е подбил авторитетът на Общинския съвет.
Протестът на таксиджиите е правилен и обоснован, допълни той. Изказването му беше подкрепено с бурни овации от таксиджиите в залата.

Председателят на социалистите Николай Тишев сравни размера на данъка в други големи градове, където сумата е по-малка.

Димитър Людиев от ГЕРБ определи предишните изказвания като абсолютно популистки. Той каза, че мнението на браншовите съюзи е било чуто, преди да се вземе решението за размера на данъка.

Думите на Людиев бяха посрещнати с шумно недоволство от присъстващите таксиджии, което ядоса дори и кмета Димитър Николов, който на висок глас призова да се пази тишина. От своя страна председателят на местния парламент предупреди, че ще прекъсне заседанието.

След успокояване на страстите кметът обясни как е взето решението за размера на данъка. Той посочи, че за първи път се налага този данък и е въведена сумата от 900 лв., за да се установи дали има събираемост след първата година, за да се прецени дали да има промени след това, за да се намери баланс.

Николов припомни, че винаги е приемал таксиджии в кабинета си и ги призова за взаимно уважение.

С викове и крясъци доникъде няма да стигнем“, каза той.

След поредно бурно недоволство с викове Костантин Луков нареди един от таксиджиите да бъде изгонен от залата. Това породи масово напускане и на останалите около 20 шофьори, присъстващи на сесията.

Страстите се нажежиха, което накара кмета да излезе извън залата заедно с протестиращите в опит да намери път за диалог.

След около 10 минути пререкания напрежението поутихна, таксиджиите си тръгнаха, а шефът на Общинския съвет даде почивка.

След това с гласуване беше прието налогът да е в размер на 660 лв.