Това съобщи Мария Атанасова – управител на Центъра за обществена подкрепа (ЦОП) по време на пресконференция, посветена на Националната информационна седмица на осиновяването, съобщи "Топ новини".

Конкретни цифри за момента не могат да се кажат.

Забелязваме драстичен спад на желаещите да осиновят деца през последната година. Няма как да знаем обаче какви са мотивите на хората да не искат това. Просто казвам какво наблюдаваме при нас. Преди сме имали доста повече кандидат-осиновители“, заяви Атанасова.

Тя посочи, че ЦОП има ангажимент да организира задължителните обучения на кандидат-осиновителите. Всички в Бургас, които са вписани в регистрите, минават на това задължително обучение. Там има информация кои са кандидатите, но впоследствие вече няма информация кой и кога е осиновил дете.

Мария Атанасова обясни още, че процесът по осиновяването не е толкова сложен, колкото се представя в пространството. Самият процес на проучване трае три месеца, в рамките на които се организират всички предвидени срещи между социален работник и кандидатите, семейства, които да гарантират, че осиновителите са наистина подходящи, обучение, което трае около 40 учебни часа. Всичко това със заключителния доклад отнема три месеца. Документите, които трябва да представят кандидат-осиновителите, са стандартни – свидетелство за съдимост, медицински документи и т.н.

По думите на зам.-кмета на Бургас Йорданка Ананиева пък това процес, който е свързан с двустранна работа.

Трябва да има взаимност. Идеята не е семейството да си избере дете, а детето да намери своето семейство, както и семейството да намери своето дете. Травмата на едно дете, което е било веднъж изоставено, да се случи да го изостави и осиновителят, е голяма и емоционална. За това е такъв процесът. Важно е да се случи като взаимен процес. Осиновяването не е просто избор“, каза Ананиева.

Националната седмица на осиновяването започна на 26 септември и ще приключи на 2-ри октомври.