Кметът на Бургас Димитър Николов и изпълнителният директор на "Волво Груп България" Петер Ериксон направиха първа копка на новия сервизен център.

Инвестицията, която автомобилната компания ще направи, е в размер на 1,66 млн. лева, съобщиха от община Бургас.

Вижте снимки >>>

"За нас Бургас винаги е бил регион със стратегическо значение. Това се дължи не просто на ключовата локация, но и на динамичното развитие на бизнеса и дългогодишните традиции, които има Волво Груп тук", обясни Петер Ериксон.

Той благодари за експертното съдействие и разбирането на бизнес приоритетите от страна на Община Бургас в процеса на реализиране на проекта.

Кметът Димитър Николов обяви по време на церемонията, че интересът към терените в Индустриалния логистичен парк е голям и скоро капацитетът му ще бъде запълнен.

"Постепенно територията на Индустриална зона "Север" се запълва. В момента имаме подготвени още 5 процедури и нашата прогноза е до 1-2 години да бъдат заети всички терени, които са предвидени за индустриално изграждане. Това ни дава по-голямо основание да бъдем по-активни в търсенето на съдействие от държавата за прехвърлянето на голямата територия на бившето летище в Равнец, защото индустриалните терени в Бургас са на изчерпване, а интересите на фирмите са за по-големи територии. Това е една голяма възможност за Бургас и целия регион, обясни Димитър Николов.

Центърът ще бъде разположен на терен от 4 дка. В него ще се извършва обслужване, сервизиране и продажба на пълната гама товарни автомобили от марките Volvo и Renault.

Сервизът ще бъде с площ 1302 кв. м и ще разполага с модерно оборудване по световните стандарти на компанията. В него ще има три проходни канала, четири колонни подемника, три стенда.

Капацитетът на обслужване ще бъде 3040 камиона годишно, като ще може да се работи по 6 камиона едновременно. Ще разполага с екип от 10 специалисти и мобилна група. Складовата база ще гарантира осигуряване на резервни части в рамките на 24 часа.

Според предварителния разчет сервизът трябва да заработи още през 2017 година.

Инвестицията в собствен център в Бургас е част от цялостната стратегия на Волво Груп България за устойчиво развитие, модернизация и увеличаване капацитета на сервизната мрежа в страната.