Новата сграда отговаря на належащи нужди в квартала, където досега нямаше детска градина, а на училището не достигаше пространство за целодневни занимания на децата от началните класове.

700 ученици се обучават в ОУ "Христо Ботев", като 75% от тях са с ромски произход, повечето от децата са билингви и за да могат да научат български език добре, е необходима целодневна форма на обучение, съобщиха от общината.

Нуждата от подобно обучение в "Победа" е посочена именно от родителите.

Новата сграда беше построена за по-малко от година и започва да приема деца по-рано от предвидения за изграждането й срок.

В нея се обучават три групи деца в подготвителни групи в задължителна предучилищна възраст и две групи ученици, обхванати в целодневна организация на обучение. На първия етаж са помещенията за учениците и физкултурният салон. На втория са разположени подготвителните предучилищни групи, медицинският и методичният кабинети, кабинети за логопед и психолог, както и за работа с родители.

Средствата са новата сграда са осигурени от Българо-швейцарската програма за сътрудничество, като 10% е съфинансирането от  Община Бургас в рамките на проекта "Интегриран проект за социално включване на роми и други уязвими групи", част от Програма ЗОВ.

На церемонията по официалното откриване присъстваха министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова, ръководителят на Швейцарския офис за сътрудничество в България Ролан Питон и кметът на Бургас Димитър Николов.

"За нас важното е не толкова новата сграда, колкото възможността повече хора да имат достъп до образование. Затова, днешната проява е една много важна стъпка в този проект, защото имаме повече деца, които ще получат предучилищно образование, което ще им помогне да останат в образователната система", коментира Ролан Питон.

"Благодарни сме на общината и на швейцарската помощ, защото нашите деца ще могат да се учат, сподели Христо Йорданов", който живее в кв. "Победа".
"Нашите деца ще се изучат и ще са равноправни граждани. От нас каквото зависи, от родителите, ние ще държим на това да посещават училище", допълни още Христо.

Министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова не скри задоволството си от откриването на сградата.

"Днес можем да видим как 200 деца имат възможност редовно да посещават занималня, предучилищна група, да имат работа със специалисти - логопед, психолог, здравна помощ. Този подход е ключът към успеха, за да имаме реално социално включване на най-маргинализираните части от нашето общество", подчерта Зорница Русинова

Кметът на Бургас Димитър Николов посочи, че много общини в България затварят и продават училища, заради невъзможност да ги издържат. А в Бургас, само за тази година, се строят четири нови детски градини и две училища.

Той се обърна и към децата и техните родители.

"Бъдете активни, редовно посещавайте училище, не отсъствайте. Скъпи родители, бъдете настоятелни и следете дали вашите деца редовно посещават училището, защото това е важно за възможността да се реализират в живота", каза кметът на Бургас.

Целият проект на Община Бургас е на обща стойност 2 613 544 лв. Той е по Програмата за подкрепа на социалното включване на роми и други уязвими групи" (Програма ЗОВ). Партньори по проекта са община Средец, община Малко Търново, фондация "Областен ромски съюз", Основно училище "Христо Ботев" в "Победа" и фондация "ОФФ Медия".