Според медицинската документация причина за смъртта на малкия Кристиян е "епилептичен статус мозъчен оток".

Едногодишното дете е било лекувано в отделението по реанимация. В понеделник вечерта родителите са получили от дежурния екип обнадеждаваща информация. На следващата сутрин обаче им съобщили ужасната вест, че синът им е починал, съобщи "24 часа".

Майката и бащата, които живеят в Германия, подготвят жалба до прокуратурата и настояват за извършване на проверка.

"В Германия детето на два пъти влиза в болница заради температурни гърчове, правени са му редица изследвания, но епилепсия не е установена", казва съкрушената майка Ивелина.

От ръководството на УМБАЛ-Бургас съобщиха, че 1-годишният Кристиян е приет в спешното отделение в късния следобед на 16 октомври, след като е направил гърч вкъщи.

Той е хоспитализиран в Първо педиатрично отделение, където прави нов гърч. Лекарите веднага започват да прилагат антиконвулсивна терапия и свикват консултация с дежурния специалист по неврология. Въпреки лечението състоянието на момченцето не се подобрява, затова е извършена втора консултация с детски невролог и Кристиян е преведен в реанимацията.

Реаниматорите започват борба за живота на детето, което за около 36 часа в болницата получава 8 тежки гърча. Те са с голяма продължителност и потискат дишането и сърдечната дейност.

"В последните 12 часа медицинският екип се опитва да овладее все по-често настъпващите кризи. Последната, която се оказва и фатална, е в 5:30 ч. на 18 октомври. В продължение на час и половина лекарите извършват сърдечен масаж и кардиопулмонална реанимация. Въпреки усилията, малкият пациент издъхва в 6.50 ч. на 18-ти октомври", казват от болницата.

Според лекуващи лекари причина за гърчовете е т.нар. дебют на епилепсия. Предположенията им се обуславят от симптомите и от факта, че е налице фамилна обремененост.

"Изказваме съболезнования на семейството на детето и ги уверяваме, че нашите лекари са направили всичко по силите си, за да спасят живота му", допълват от ръководството на болницата.