Това реши общинският съвет в Бургас по предложение на трима общински съветници от ГЕРБ - Георги Дракалиев, Димитър Людиев и Тодор Колев.

Целта на монумента е да покаже важен исторически момент от миналото на Бургас, намерил отражение в творбите на средновековни автори и хронисти. Предстои да се проведе обществено обсъждане, на което да бъдат разгледани предложения за точното местоположение, вид, размер и форма на монумента, предаде "Фокус".

Средствата, необходими за проектирането на изграждането му, ще бъдат предвидени в бюджета на Община Бургас за 2017 г.

В докладната се посочва, че освен известните в древността бани при укрепения град Акве Калиде, в южните части на днешната бургаска община са се намирали и средновековните крепости Скафида и Порос.

През 1304 г. на брега на река Скафида, близо до Порос (Бургас), се провежда едно от сраженията във войната, водена от българския цар Тодор Светослав срещу Източната Римска империя, с цел овладяване на Тракия и Южното Черноморие

В резултат на тази битка България преодолява кризата от края на 13 век и постига вътрешна стабилност и си възвръща по-голямата част от Тракия. За известно време след това Византия не представлява сериозна опасност за България.