Жупан Сивин е един от шестимата велики боили, т. е. "министър" от тогавашния "министерски съвет" от времето на Първото българско царство. Това съобщиха организаторите на изложбата, цитирани от Община Бургас.

Любопитен факт е, че чашата е била направена от сребро, преди да се покръсти българският народ. Тя има форма на обърнат пресечен конус и традиционната за Изтока дръжка с пръстен и орнаментирана плочка върху него. На дъното й има надпис "Богородице помагай, Сивин велик жупан в България".

Чашата най-вероятно е изработена от гръцки майстор в Плиска, защото стилът на украсата наподобява орнаментиката на византийските ръкописи от 9-и век.

По време на изложбата ще бъдат показани керамични мастилници, желязно писало, бронзови закопчалки за книги, интересни старобългарски фрагменти и други древни находки на писмеността. Изложбата "Съкровище на словото" се осъществява благодарение на Института по литература към БАН, фондацията "Българска памет", Археологическия музей "Велики Преслав" и Община Бургас.