Затворническото общежитиe  в Дебелт е от закрит тип. То ще поеме на първо време до 350 лишени от свобода, с което ще се преодолеят проблемите от гледна точка на пренаселеност в затвор Бургас.

Това каза зам.-министърът на правосъдието Красимира Филипова в оставка, цитирана от БГНЕС. Тя коментира ситуацията, след като до 1 декември трябваше да отговорим на условията от пилотното решение на съда в Страсбург.

Зам.-министърът посочи, че в резултат на дейността на множество техни колеги е изработен възможно най-качественият проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража.

„В този проектозакон сме включили не само разпоредби, които са в изпълнение на стандартите на Европейската конвенция но и в частност в изпълнение на изискванията на пилотното решение „Нешков и други срещу България”, както и стандартите на Комитета против изтезанията”, посочи тя.

Този законопроект беше приет от Министерски съвет и внесен в Народното събрание.

„Налице е известно забавяне с оглед множеството ангажименти на НС, но се очаква до дни да бъде приет на първо четене в зала. Срокът по пилотното решение беше 1 декември. Следва да имаме предвид, че този срок не е някакъв задължителен срок, който да ни обвързва, че след 1 декември ще има някакви отрицателни последици на ниво България, както и нейната позицията по отношение Съвета на Европа. Всъщност след приемането на този закон, вече ще влязат в сила предвидените превантивни и компенсаторни механизми, което е едно от най-важните условия, така че да изпълним решението „Нешков и други срещу България“. Засега не очакваме никакви отрицателни последици”, посочи зам.-министърът в оставка.

Филипова добави, че за да имаме превантивно средство, което да е действащо, така че да могат да защитават своите права лишените от свобода, ние трябва да имаме и материалната база.

„Това беше проблемът, че трябваше тук усилено в последната година и половина да се работи и на двете писти- да се подобряват материалните условия на лишените от свобода, което изисква значителен финансов ресурс, и да се действа на законодателно ниво”, посочи тя.

Филипова счита, че ремонтните дейности, които са извършени през последната година, както и тези, които към настоящия момент продължават да се извършват, ще доведат до издигане на много по-висока степен на материалните условия в местата за лишаване от свобода. Тук тя посочи, че остават броени дни до откриването и на новото затворническо общежитие.

Тя припомни, че при последната проверка на Комитета против изтезанията и множеството други проверки са установени най-вече проблеми, във връзка с липсата на санитарни възли във всяка килия в женския затвор Сливен, в затворите в Бургас и във Варна.

„Към настоящия момент и на трите места се извършват ремонтни дейности. Това са със средства, опуснати от българското правителство миналата година. До 2 месеца най-късно там ще приключат всички ремонтни дейности и вече ще имаме много по-добри условия специално в тези 3 затвора”, каза тя.