Един от създателите на СДС в Бургас, член на първото опозиционно движение (Клуб 19 ноември) и председател на синята партия Екогласност Манук Манукян е починал в столична клиника, информира "Флагман".

"Приятели, искам да споделя с Вас, че преди няколко часа си отиде баща ми – Манук Манукян. Ще ви съобщя кога ще е поклонението”, написа в социалната мрежа синът му - талантливият бургаски диригент Левон Манукян=

Манук Манукян е бивш общински съветник от групата на НФСБ през мандата 2011-2015 г. Той бе един от главните противници за построяването на петролопровода Бургас -Александруполис. През последните няколко месеца той се бореше с онкологично заболяване, заради което претърпя сложна операция в главата, настанен в столичната болница Пирогов, където е издъхнал.

Манук Манукян е роден в Бургас през 1952 г. Завършва средно техническо образование в Механотехникума. След това печели конкурс в Армения и без изпит е приет в реномираната Висша художествена школа в Ереван със специалност „Металопластика“. Резултатите обаче са отменени след намеса от ЦК на БКП.

Манук Манукян работи три години като авиомеханик на бургаското летище. През 1977 г. заедно с приятели и колеги създава първото в Бургас ателие за ситопечат.

През 1987 г. бургазлията сваля портрета на Тодор Живков от кабинета на директора. Следва незабавно уволнение, но свободолюбивият Манукян не се предава и се преквалифицира в рибар на устието на река Ропотамо.