В Общинската администрация не е получено становище от Комитета за световно и културно наследство, което да поставя под въпрос статута на стария град. Това съобщи с писмо до медиите кметът на Несебър Николай Димитров по повод публикации, че старият град е заплашен с изваждане от листата на ЮНЕСКО.

В последния мониторинг на Несебър от Комитета за световно и културно наследство, е посочена препоръка за преработка на Плана за опазване и управление на старинния град. Това ще бъде свършено от Националния институт за недвижимо културно наследство, за което е поет ангажимент от Министерството на културата, посочва в писмото си Димитров.

В него той информира, че през последните години Община Несебър е направила редица стъпки, за да запази автентичното излъчване на града и опазване на ценните културно-исторически забележителности - подменени са рекламите и чадърите с подходящи такива, премахнати са т. нар. "сандъци" по стените на къщите, реставрирани са няколко църкви в стария град, както и околните им пространства.

От пресслужбата на Община Несебър съобщиха, че от 2013 година до сега не са издавани разрешения за строителство на нови сгради или пристройки на територията на старинен Несебър.

Издавани са разрешения за строеж единствено за вътрешни преустройства, който са съгласувани предварително с Министерство на културата и Националния институт за недвижимо културно наследство, добавиха от пресслужбата.