Размественето е в листите на ГЕРБ, БСП и ДПС, съобщи OffNews.

11-ата в листата на ГЕРБ Ася Пеева - председател на Жени-ГЕРБ в Поморие, е събрала най-много преференции след водача на листата - бившия екоминистър Ивелина Василева. 6057 (8.61% от гласовете за партията) са отбелязали номер 11 на две места в бюлетината и така Пеева излиза на второ място, оставайки зад себе си втората в подредбата - журналистката Диана Саватева, която влезе от гражданската квота.

При БСП, коиот бяха с бюлетина номер 10, пък десетият в листата - Димитър Стоянов, има най-много гласове след лидера Петър Кънев. 4566 души са отбелязали преференция за Стоянов (10.05 %), а едва малко над 1000 за втория в листата Николай Тишев, който е областен и общински председател на социалистите в Бургас.

Пренареждане има и при ДПС, които бяха с номер 9 в бюлетината. Ангел Исаев -  екскмет на бившето село Рудник, което сега е квартал на Бургас, е получил 3366 гласа (16.92 %) и измества втория в листата - досегашния депутат Дурхан Мустафа. За него предпочитание са дали малко над 2600 души. Водач на листата е Камен Костадинов, който бе на чело и на тази във Велико Търново.

При другата голяма формация в Бургас - „Обединени патриоти“, пренареждане няма. Водачът Валери Симеонов има и най-много преференции - 84,72%. Все още обаче не е ясно разпределението на мандатите. Иначе ГЕРБ спечели убедително вота с 35.74%, а БСП са втори с 23.08%. Трети са  „Обединени патриоти“ - с 10.17%, четвърти - ДПС с 10.10%.

* Феноменът "15/15” проработи за първи път през 2014 година, когато е младият социалист Момчил Неков стана евродепутат благодарение на номера, който имаше в листата на БСП и който съвпадаше с този на бюлетината. Така той измести Петър Курумбашев, който не можа да влезе в Европорламента. Това се случи едва преди няколко месеца, когато Илияна Йотова стана от евродепутат вицепрезидент.