От друга страна обаче запознати твърдят, че става дума за достигане на реална цена, след като известно време тя изкуствено е била задържана, защото фурните, които работят с газ в региона, са много малко, предаде "Черноморски фар".

Според Калчо Стефанов, шеф на „Хляб и хлебни изделия“ ЕООД, причината е в повишената цена на природния газ.

Той подчертава също, че фирмата, която ръководи, не е вдигала цената на видовете хляб, които произвежда на този етап.

„Нашата технология е по-различна. Ние не използваме газ при производството на хляб. Електрическата енергия е водеща и чакаме дружествата по какъв начин ще реагират на пазара на едро“, коментира Стефанов.

По негови думи, в града няма такива фирми, които да се възползват от конюнктурата на газа и да вдигат спекулативно цената.

„Пазарът е толкова свит в момента, че едва ли някой би направил такава кардинална грешка. По-скоро смятам, че колегите биха си калкулирали някаква загуба, отколкото да вдигат спекулативно цените. Чака се сезон, сега се правят договарянията за доставки на сезонните клиенти, което не би позволило волности с цените“, допълва той.

„Цената на хляба се повиши с около 10 - 15 стотинки, говорим за масовия хляб, защото хлебарите работехме под себестойност“, дава друга гледна точка Станчо Станков – фирма „Диамант“ - Карнобат.

Той смята, че почти никой не работи на газ в региона.

„Просто сега цената на хляба си дойде на нормалното равнище. Някъде 50-60 стотинки бе себестойността на хляба – 700 грама. Сега си дойде на цена, на която все пак и този, който прави хляба, да реализира минимална печалба, защото се работеше на себестойност, а някъде и под себестойността“, обясни той 

Според Станков задържането и подбиването цената на хляба дошло от пускането на нов частен хлебозавод в Бургас, който свалил цените, за да влезе в магазините. „

Това продължи няколко месеца, докато всички хлебари на територията на региона започнаха да търпят големи загуби и решиха да върнат цената на хляба в нормата“, заключи карнобатлията.