Русев бе подведен под наказателна отговорност, след като през януари беше засечен да бракониерства край Приморско в компанията на още няколко души.

"Той обаче продължи да работи като редови магистрат, тъй като по закон не може да се поиска отстраняването му, ако престъплението не е свързано пряко със служебните му задължения, обясни Цацаров пред журналисти в Бургас", цитиран от в. "24 часа".

Русев е бил сред петимата бракониери, които отстреляли диво прасе и го пренасяли разфасовано в раниците си. След като били засечени от горски служители и на място пристигнала полиция, бяха иззети общо шест ловни пушки.

По случая започна досъдебно производство под ръководството на районна прокуратура Царево, но заради присъствието на магистрат в групата, материалите по делото бяха изпратени по компетентност на Софийската градска прокуратура.

"В Несебърската прокуратура от девет щата има заети шест. Районна прокуратура Несебър е най-нежеланото място за работа, колкото и странно да звучи. Мисля че през есента ще успеем я превърнем в едно по-привлекателно място, най-малкото с оглед на това, че прокуратурата ще получи нова сграда. Битовите условия в момента там за ужасни. Натоварването на прокурорите е изключително голямо и това е причината съвсем малко кандидати да желаят да работят там", каза още Цацаров, цитиран от "Труд".