Това предвижда днешното решение на специализирания състав на Висшия експертен екологичен съвет към Министерството на околната среда и водите относно изменението на общия устройствен план на община Приморско. 

В рамките на проведената процедура по екологична оценка и оценка за съвместимостта с предмета и целите на опазване на защитените зони е направена проверка за допустимост на предвижданията на общия устройствен план с режимите на защитените територии и защитените зони. 

Констатирано е, че те няма да бъдат нарушени. В защитените зони се допуска предвиждане на нови устройствени зони и разширението на съществуващи, където е оценено, че това няма да доведе до значителни отрицателни въздействия върху тях. 

Гаранция за това са предложените в решението мерки и условия за предотвратяване, намаляване или възможно най-пълно отстраняване на предполагаемите неблагоприятни последствия от изменението на общия устройствен план на община Приморско.

Включени са и мерки за наблюдение и контрол на въздействието върху околната среда при прилагането му. Всички изисквания на днешното решение ще бъдат задължителни за изпълнение, заявиха от Министерство на околната среда и водите.