Екозащитнициате не вярват, че природата ще бъде съхранена и се заканиха да вземат мерки, ако ресорният министър одобри еко оценката на устройствения план на Приморско.

Приморско е първата морска община с общ устройствен план от 2006 г. Според общинската управа той е остарял и се нуждае от корекции.

Природозащитници се опасяват от ново строителство в защитените зони, които са над 40% от територията на общината. Една от тях е защитена зона "Ропотамо", където е предвидено строителството на ваканционно селище, предаде bTV.

Проектът за нов ваканционен комплекс на мястото на бившата резиденция "Перла" предвижда да е с капацитет 2000 души. Обектът няма одобрен ОВОС, заявиха от екоинспекцията в Бургас.

Режимите на защитените територии и зони в Приморско няма да бъдат нарушени и след промените в устройствения план, реши вчера Висшият експертен екологичен съвет към МОСВ вчера.

Според коалицията "За да остане природа в България" обаче територията на общината ще бъде пренатоварена. Изчисленията показват, че там може да има около 30 хиляди летовници.