Сигналът за стрелбата е подаден около 9.40 ч. от случайно преминаващ шофьор.

На около 2 км от село Оризаре възникнал конфликт между двама велосипедисти – английски граждани, които били в средата на пътното платно и водача на лек автомобил „Фолксваген Голф 3” с бургаска регистрация – 54-годишен мъж от Оризаре.

Българинът се опитал да направи забележка на двамата англичани за това, че създават рискова пътна ситуация. Спорът обаче прераснал в бой, по време на който шофьорът на фолксвагена успял да отиде до автомобила си, да вземе законно притежавания си пистолет „Макаров” и да произведе два изстрела във въздуха и един в крака на единия от велосипедистите.

След инцидента българинът, който по неофициална информация е бивш военен, е напуснал произшествието, отишъл в дома си в с. Оризаре, откъдето се обадил в Районното управление на полицията в Несебър и съобщил за случилото се. По-късно той е установен и задържан в дома си, като междувременно е получил сърдечни проблеми и е откаран в медицинско заведение от полицейски екип.

Пострадалият чужденец е откаран в бургаската болница „Лайф хоспитал” в добро общо състояние, като му предстои извършването на хирургична интервенция, а вторият англичанин е откаран в УМБАЛ – Бургас за освидетелстване.

Към момента по образуваното досъдебно производство се провеждат множество процесуално-следствени действия под прякото ръководство на Районна прокуратура – Несебър.