"В същото време, от всички концесии на плажове, българският държавен бюджет печели 8 милиона лева годишно - пълен абсурд", допълни вицепремиерът в поредна публикация във Фейсбук, с която да обясни ползата от своята среднощна акция "Тишина" из дискотеки в курорта.

"Както казаха специалистите от бранша, Слънчев бряг не се рекламира като дестинация за парти туризъм - напротив, той се рекламира като курорт за семеен туризъм. Статистиката на хотелиерите го потвърждава - само 5-10% от всички туристи са млади хора, дошли единствено за купона. Те имат своето място в туристическия микс, но това не трябва да става за сметка на останалите 90%, дошли да почиват на прекрасните плажове на Черно море", допълни Симеонов.

Той уточни, че цитира информация от директора на Инстититута за аналази и оценки в туризма Румен Драганов, който вчера заяви, че хотелиерите в курорта връщат средно по 6 млн. евро годишно като компенсации на туристи след оплаквания заради силния шум.

"Хотелиерите търпят значителни загуби, вследствие на шума, които остават за тяхна сметка. Туроператорът изпраща оплакването от туриста директно, след което удържа платената компенсация от бъдещите разплащания. Хотелът има и допълнителни загуби вследствие намаляване на договорната цена за следващия сезон, поради "шум". И това не е за сметка на "неработещите институции", общината или фирмите продаващи шум", заяви Драганов пред БНР.

Вчера Валери Симеонов обяви, че дори в известния със своя нощен живот испански курорт Ибиса е въведено ново ограничение на звука. Допустимият шум е намален на 65 от 85 децибела и на клубовете са дадени 6 месеца да се адаптират. Освен това полицията ще може да запечатва и конфискува музикалните уредби. Повишават се глобите за нарушения - от 15 - 300 000 евро на 30 000 - 300 000 евро.