Съдът призна за невиновен и оправда обвиняемия по повдигнатото му обвинение умишлено убийство, съобщиха от Съдебната палата в морския град.

Делото бе гледано по съкратено съдебно следствие, по искане на защитата на подсъдимия. Окръжните магистрати признаха Недялко Танев за виновен за това, че на 29 януари в созополското село Зидарово е убил Стоян Кръстев, като е забил нож в сърцето му.

Прокурорът поиска да бъде наложено наказание „Лишаване от свобода“ за срок от 9 години. В съдебното заседание обвиняемият Недялко Танев призна вината си и помоли съдебния състав да преквалифицира престъплението в по-леко и съответно наложи по-леко наказание.

Защитата апелира за снизходителност от страна на съда при постановяване на присъдата, предвид необремененото съдебно минало на Недялко Танев и обоснова искането си и с факта, че по делото няма данни за предумисъл.

В мотивите за взетата присъда Окръжен съд – Бургас отчете добрите характеристични данни на подсъдимия, но не изключи самото извършено деяние и начина на престъплението.

Присъдата може да бъде обжалвана или протестирана пред Апелативен съд – Бургас в 15-дневен срок.